Search
Close this search box.

Mitsubishi Motorsports

Lebih dari 50 tahun, Mitsubishi Motors secara aktif telah mengambil bahagian dalam sukan permotoran. Dengan meneruskan usaha untuk memaksimumkan prestasi kenderaan, Mitsubishi Motors terus berusaha untuk memberikan kepuasan memandu dan keselamatan sebagai keutamaan.

Selain daripada pencapaiannya, teknologi yang dikembangkan dan pengetahuan yang diperoleh melalui penyertaan dalam aktiviti permotoran dipindahkan ke dalam pembangunan model pengeluaran, serta menyokong pembangunan teknologi generasi seterusnya, yang akhirnya dilaksanakan ke dalam kereta yang anda pandu.

Sejarah

1967-2005

World Rally Championship

Sistem Kawalan Elektronik Kenderaan Pintar dan Inovatif INVECS-III (Intelligent & Innovative Vehicle Electronic Control System) Mitsubishi mengadaptasikan tingkah laku transmisi kepada pelbagai keadaan pemanduan. Melalui pemrograman elektronik yang canggih, INVECS-III menyesuaikan pemanduan anda dan bertindak balas dengan mengubah titik persilangan secara sesuai. Hasilnya, kereta yang dapat mengenali pemanduan dan mengoptimumkan pengalaman.

1983-2009

Dakar Rally

Dari tahun 1983 hingga 2009, matlamat utama kita adalah untuk menguji keboleh tahanan teknologi 4WD dan meningkatkan pengendalian keseluruhan kenderaan. Mitsubishi Motors meraih kemenangan yang mengagumkan sebanyak 12 kali, dengan tujuh kali secara berturut-turut.

2012-2015

Electric Vehicle Motorsports

Pasukan Mitsubishi RALLIART yang diketuai oleh Encik Hiroshi Masuoka, bekas Juara Rally Dakar dua kali (2002 – 2003) sebagai Pengarah Pasukan kembali selepas 12 tahun. Kereta perlumbaan ini telah dibangunkan dengan menggabungkan asas Mitsubishi Motors yang menggambarkan kekuatan, ketahanan dan prestasi canggih untuk semua jenis rupa bumi. Selain itu, reka bentuk luaran didasarkan kepada RALLIART klasik, melambangkan kuasa, kelajuan dan kejayaan kenderaan Mitsubishi.

A new return after 12 years with the Mitsubishi RALLIART team, led by Mr Hiroshi Masuoka, the former two-time Dakar Rally Champion (2002 – 2003) as a Team Director. This race car was developed by incorporating the essence of Mitsubishi Motor-ness, encapsulating strength, durability, and advanced performance for all terrains. Additionally, the exterior design are based on the classic RALLIART, symbolizing the power, speed, and success of The Mitsubishi Brand.

Asia Cross Country Rally (AXCR)​

Asia Cross Country Rally (AXCR) yang ke-27 merupakan rally TERBESAR dan PALING SUKAR di Asia. Direka untuk mencabar laluan permukaan yang tidak menentu, rally ini akan menguji kemahiran pemanduan peserta, navigasi, kerja berpasukan serta kebolehan tahan lama kenderaan empat roda. Pasukan Triton Mitsubishi Ralliart mencapai tempat pertama secara keseluruhan selepas menyertai AXCR yang berlangsung dari 21 hingga 26 November 2022, dari Thailand ke Kemboja dan menempuh jarak keseluruhan sejauh 1,524 km.

XPANDER yang unik dan menonjol ini diilhamkan oleh Xpander AP4 untuk mempromosikan Mitsubishi Motors di Malaysia. XPANDER AP4 adalah XPANDER yang digerakkan ke arah kejayaan oleh pemandu rally Mitsubishi Motors, Rifat Sungkar. XPANDER sentiasa menampilkan kebolehannya bukan sahaja sebagai kereta keluarga, tetapi sebagai crossover yang bergaya dan berani dengan tema sukan permotoran.
XPANDER Motosports - Projek istimewa yang terinspirasi oleh Kereta Rali AP4