Padang Golf di Selangor

Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia

Malaysia tidak kekurangan padang golf hebat yang telah wujud selama bertahun-tahun. Kebanyakan padang-padang ini telah menjadi tuan rumah kepada kejohanan antarabangsa dan mempunyai banyak anugerah untuk membuktikan kecemerlangan mereka. Direka dengan teliti oleh arkitek dan pereka padang golf yang terkenal di dunia, ia memberi tempat untuk pemain golf menguji kemahiran mereka.

Untuk memudahkan pilihan anda, berikut adalah senarai padang golf di Selangor untuk anda cuba. Keluarkan kayu golf anda dari almari dan nikmati permainan golf yang baik.

1. Kelab Golf Diraja Selangor

The Royal Selangor Golf Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: The Royal Selangor Golf Club

Kelab Golf Diraja Selangor telah ditubuhkan pada tahun 1893 dan merupakan salah satu kelab golf tertua bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di Asia. Kelab ini mempunyai dua padang kejuaraan 18 lubang dan padang pendek 9 lubang. Padang lamanya yang bersejarah berukuran 6,742 ela dan bermain dengan par-72, telah menyaksikan banyak kejohanan antarabangsa. Padang baru adalah 6,605 ela, par-72 dengan banyak fairway. Semua lubang boleh diakses dengan berjalan kaki, serta menawarkan pengalaman dan cabaran bermain golf yang unik. Pemain golf yang mempunyai tahap kemahiran yang berbeza akan menikmati permainan mereka di Kelab Golf Diraja Selangor dengan pelbagai tee.

Selain daripada pengalaman bermain golf yang luar biasa di padang hijaunya, Kelab Golf Diraja Selangor menawarkan banyak perkara lain untuk dilakukan untuk ahlinya dan keluarga mereka. Nikmati berenang di salah satu kolam renang kelab, bermain tenis atau skuasy, dapatkan senaman harian anda di gimnasium, biarkan kanak-kanak bermain di bilik permainan atau menonton TV sambil anda berehat and bersantai di bilik bacaan . Anda dan keluarga anda juga boleh mengambil bahagian dalam aktiviti berkumpulan seperti senaman kecergasan, seni mempertahankan diri dan tarian sosial. Kelab ini juga mempunyai Pro Shop, bilik urut untuk lelaki dan wanita, bilik sauna, bilik permainan kanak-kanak, kedai gunting rambut, salun wanita dan banyak lagi.

Alamat: Jalan Kelab Golf, 55000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

2. Glenmarie Golf & Country Club

Glenmarie Golf & Country Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: Glenmarie Golf & Country Club

Ditubuhkan pada tahun 1993, Glenmarie Golf & Country Club terletak hanya 13 km dari pusat bandar Kuala Lumpur. Kelab ini mempunyai padang golf 36 lubang yang direka oleh Max Wexler, seorang pakar dari Amerika. Garden Course Glenmarie Golf & Country Club ialah padang peranginan, manakala Valley Course bertujuan untuk pertandingan kejohanan, menjadikan kelab ini tempat yang bagus untuk pemain golf dari latar belakang yang berbeza. Kelab ini juga berdekatan dengan Holiday Inn Kuala Lumpur Glenmarie yang mempunyai pakej penginapan dan bermain yang hebat untuk tetamunya.

Glenmarie Golf & Country Club juga mempunyai Pro Shop, restoran dan kemudahan bankuet, tempat memandu, pukulan bunker, bilik persalinan, pondok separuh jalan dan putting green. Pusat sukan dan rekreasi kelab menawarkan pelajaran kumpulan dan individu dalam pelbagai sukan untuk menggalakkan gaya hidup sihat.

Alamat: 3, Jalan Usahawan U1/8, Glenmarie Golf and Country Club, 40150 Shah Alam, Selangor.

3. Sultan Abdul Aziz Shah Golf & Country Club

Sultan Abdul Aziz Shah Golf & Country Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: Sultan Abdul Aziz Shah Golf & Country Club

Padang golf Sultan Abdul Aziz Shah Golf & Country Club direka oleh Thompson Wolveridge and Associates, pereka padang golf yang terkenal di merata dunia. Dengan keindahan semula jadi tasik, dikelilingi oleh pokok-pokok renek, seluruh suasana kelab menawarkan pemandangan yang menakjubkan. Padang ini mempunyai kaki bukit dan jalan raya yang luas tetapi landskap hijau yang mencabar, menjadikannya satu cabaran untuk pemain golf.

Jika anda tidak ingin memain golf, anda boleh singgah ke suite VIP dan bilik majlis, melihat galeri, gimnasium, menikmati hidangan lazat yang ditawarkan di kedai F&B, atau pergi bermain tenis, skuasy atau snuker di Sultan Abdul Pusat Sukan Kelab Golf & Desa Aziz Shah.

Anda juga boleh membeli-belah di Pro Shop. Satu atau dua kayu golf lagi tidak menjadi masalah untuk Mitsubishi XPANDER anda yang luas. Ruang kargo yang besar amat sesuai terutama apabila tempat duduk baris ke-2 dan ke-3 dilipat. Jika anda bermain golf dengan rakan anda, peralatan mereka boleh dimuatkan dalam juga.

Alamat: No. 1, Rumah Kelab, Jalan Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.

4. Kota Permai Golf & Country Club

Kota Permai Golf & Country Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: Kota Permai Golf & Country Club

Kelab Golf & Desa Kota Permai telah dibuka sejak 1998 dan menawarkan padang 18 lubang antarabangsa lima bintang yang mencabar. Kelab ini sering menjadi tempat untuk kejohanan seperti Maybank Malaysian Open dan Selangor Worldwide Masters. Padang golf Kota Permai Golf & Country Club akan mencabar kesabaran, pengurusan padang dan kemahiran anda.

Selain bermain golf, anda boleh bermain tenis, skuasy dan badminton. Kelab ini juga mempunyai gimnasium, pusat kesihatan, dan dua kolam renang, termasuk kolam bersaiz Olimpik. Jika anda ingin berehat, anda boleh pergi ke kolam spa, sauna dan mandian wap, atau dapatkan urutan aromaterapi. Mereka yang berminat untuk menyertai kelas kumpulan boleh mendaftar untuk yoga, Zumba, aikido, taekwondo, dan wing chun.

Alamat: 1, Jalan 31/100a, Kota Kemuning, 40460 Shah Alam, Selangor.

5. TPC Kuala Lumpur

TPC Kuala Lumpur – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: TPC Kuala Lumpur

TPC Kuala Lumpur boleh ditemui 8 km dari pusat bandar, dikelilingi oleh rizab alam semula jadi yang menjadi rumah kepada spesies fauna dan flora yang unik. Ia dikenali sebagai destinasi utama Asia untuk pengalaman golf dan kelab desa terunggul. Kelab ini mempunyai padang 36 lubang yang telah menyaksikan banyak kejohanan antarabangsa seperti CIMB Classic, Sime Darby, dan Maybank Malaysian Open. Asalnya dibuka pada tahun 1991, kursus TPC Kuala Lumpur telah direka bentuk semula oleh arkitek padang golf antarabangsa terkenal Parslow & Winter Golf Design dan dibuka semula masing-masing pada 2008 dan 2010.

Selain mempunyai beberapa padang golf terbaik di Selangor, kemudahan TPC Kuala Lumpur termasuk pusat kecergasan, spa kesihatan, ping pong, yoga dalaman dan padang golf, kedai bunga, teater dan permainan video, kolam renang, gelanggang skuasy, pusat boling, dan lain lagi. Jadi anda boleh memastikan seluruh keluarga anda dapat menikmati pelbagai jenis aktiviti rekreasi apabila mereka tidak ingin memain golf.

Alamat: 10, Jalan 1/70 D, Bukit Kiara, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

 

6. Kelab Golf Palm Garden

Palm Garden Golf Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: 1golf.eu

Kelab Golf Palm Garden mempunyai padang 18 lubang yang telah dibina semula sepenuhnya dan direka bentuk semula dengan kemudahan buggy atas padang. Ia adalah kelab golf awam pertama yang menawarkan kemudahan sedemikian. Padang ini telah direka oleh Ted Parslow, dikelilingi oleh landskap yang indah. Ia mempunyai fairway beralun, bunker tinggi, dan padang mencabar untuk menguji kemahiran anda.

Kemudahan Kelab Golf Palm Garden akan membolehkan anda bermain dan berehat. Dapatkan hidangan sambil menikmati pemandangan panorama, berenang di kolam infiniti, menikmati sauna panas, bersenam di gimnasium atau pergi bermain tenis. Sementara itu, anda boleh simpan peralatan golf anda di dalam Mitsubishi XPANDER. Dengan Kotak Lantai Kargo Tertutup, anda boleh menyimpan kasut golf dengan mudah.

Alamat: Palm Garden Golf Club, Ioi Resort, 62050 Putrajaya, Selangor.

7. Saujana Golf & Country Club

Saujana Golf & Country Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: Saujana Hotels

Saujana Golf & Country Club dibina pada tahun 1986 dan mempunyai dua padang golf 18 lubang yang direka oleh Ronald Fream yang terkenal merata dunia dan dikelilingi oleh panorama hijau yang indah. Palm Course dikenali secara meluas sebagai yang paling sukar di negara ini dengan padang yang mencabar, perubahan ketinggian yang dramatik, dan laluan ketat yang dibarisi pokok palma. Ini menjadikannya salah satu padang golf terbaik di Selangor, sesuai untuk mereka yang berminat untuk mencabar kemahiran bermain golf mereka.

Kelab ini juga mempunyai kolam renang bersaiz Olimpik, gelanggang tenis berlampu, gelanggang skuasy, spa, pusat kecergasan dan banyak lagi. Mencari jalan anda ke sana mestilah mudah, terutamanya dengan Paparan Audio 9” Mitsubishi XPANDER anda dengan Apple CarPlay yang menawarkan sambungan audio yang lebih bagus melalui skrin sentuhnya. Ia akan menjadikan pemanduan anda lebih menyeronokkan.

Alamat: Jalan Subang, U 2, 40150 Shah Alam, Selangor.

8. The Mines Resort & Golf Club

The Mines Resort & Golf Club – Best Golf Courses in Selangor | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: Golfscape

Padang golf The Mines Resort & Golf Club telah direka oleh Robert Trent Jones Jr. dan merupakan karya agung pemulihan alam sekitar. Ia adalah salah satu padang golf terbaik di Selangor kerana susun atur yang memenangi anugerah, gaya taman seluas 6,966 ela dengan jalan yang dibarisi pepohon yang luas dan hijau berkontur yang telah menyaksikan banyak piala kejohanan.

Bangunan kelab itu sendiri telah direka oleh Veritas Architects dengan kerjasama arkitek terkenal dunia David Klages. Jika ingin mengasah kemahiran anda sebelum melangkah ke padang golf, terdapat rangkaian latihan bertaraf dunia. The Mines Resort & Golf Club juga mempunyai Pro Shop dan tempat yang indah untuk menjamu selera dengan menu kegemaran tempatan dan barat.

Alamat: Mines Wellness City, 43300 Seri Kembangan, Selangor.

Bersedia untuk permainan golf yang mengujakan? Kemaskan kayu golf anda ke dalam Mitsubishi XPANDER anda dan bawa rakan dan keluarga anda bersama. Dengan pelbagai perkara yang boleh dilakukan di padang golf di Selangor ini, tiada siapa yang akan merasa bosan. Semua barangan dan penumpang anda dapat dimuatkan ke dalam Crossover 7 tempat duduk yang luas dan menarik ini. Layari https://www.mitsubishi-motors.com.my/xpander/ untuk maklumat lanjut.