7 Taman Negara Terbaik Untuk Pergi Bersama Keluarga

Top 7 National Parks for a Family Outing | Mitsubishi Motors Malaysia

Tiada yang setanding meluangkan masa anda di alam semula jadi. Ini cara yang bagus untuk mengisi semula tenaga dan melarikan diri dari hingar-bingar bandar. Lebih baik jika anda melakukannya dengan orang tersayang di sisi anda.

Masa berkualiti yang dihabiskan dengan meneroka beberapa taman rekreasi yang paling indah di Malaysia pastinya akan membantu anda.

Berikut ialah beberapa taman rekreasi terbaik untuk dikunjungi apabila bercuti bersama keluarga anda yang seterusnya:

1. Taman Negara

Taman Negara National Park | Mitsubishi Motors Malaysia

Pastikan anda bersedia apabila anda pergi ke Taman Negara kerana bukan sahaja tiada kekurangan perkara untuk dilakukan, malah taman negara ini merentasi tiga negeri—Pahang, Kelantan dan Terengganu. Ia adalah tempat besar yang anda ingin kembali lagi, setiap kali anda pasti mengalami sesuatu yang baharu.

Anda boleh membawa keluarga anda ke sana untuk penerokaan hutan dan gua, pelayaran sungai, air terjun yang indah, memancing, pemandangan indah, memerhati burung, penginapan bermalam memerhati hidupan liar, dan melawat Orang Asli. Dan jika anda ingin makan dan minum, singgah ke Restoran Lia untuk menikmati roti canai dan jus segar, atau Mama Chop—salah satu restoran terapung paling tenang di taman—dengan menu yang menonjol daripada tempat lain di kawasan itu.

Seluruh keluarga dan semua keperluan pengembaraan anda dapat dimuatkan ke dalam Crossover Mitsubishi Xpander 7 tempat duduk anda dengan mudah, jadi anda boleh menikmati percutian tanpa perlu risau tentang ruang dan keselesaan.

2. Taman Negara Endau-Rompin

Endau-Rompin National Park | Mitsubishi Motors Malaysia

Taman Negara Endau-Rompin ialah satu lagi pilihan hebat untuk pengembaraan bersama keluarga anda. Taman ini terletak di Johor dan menawarkan pemandangan air terjun yang menakjubkan, hutan palma kipas, air lut sinar dari tasik biru, dan ia merupakan rumah kepada orang Hulu.

Anda pasti menyukai taman ini jika anda suka pendakian yang mencabar, kerana di sinilah anda akan menemui puncak kedua tertinggi Johor—Gunung Besar. Mendaki ke puncak memerlukan sedikit usaha, tetapi anda akan diberi ganjaran dengan pemandangan yang tidak akan anda dan keluarga anda lupakan! Kemas semua peralatan fotografi atau meneroka dengan hanya telefon pintar anda. Jangan lupa untuk mengecas telefon pintar anda dalam mana-mana slot USB yang tersedia untuk anda, supaya anda tidak terlepas sebarang peluang menangkap foto yang hebat!

 

3. Taman Negara Gunung Ledang

Gunung Ledang National Park | Mitsubishi Motors Malaysia

Taman Negara Gunung Ledang dinamakan sempena gunung setinggi 1,276 meter dan merupakan salah satu destinasi paling popular bagi mereka yang berminat untuk mendaki. Mencapai puncak tidak lama—hanya setengah hari. Ia bukan pendakian yang mudah, tetapi pemandangannya memang berbaloi.

Jika anda lebih suka aktiviti yang kurang mencabar, anda juga boleh memilih Taman Negara Gunung Ledang sebagai destinasi perkelahan atau perkhemahan keluarga anda. Atau jika anda ingin berehat dan menyejukkan badan, pergi ke Air Terjun Puteri, yang mempunyai kolam mandian.

 

4. Taman Negeri Royal Belum

Royal Belum State Park | Mitsubishi Motors Malaysia

Taman Negeri Royal Belum terletak di Perak dan menawarkan pelbagai aktiviti dan pengalaman menarik untuk seisi keluarga. Nikmati pelayaran bot rumah di tasik Temenggor yang dikelilingi oleh hutan hujan yang subur, pergi ke ekspedisi memancing, memerhati burung, meneroka rizab alam semula jadi, berkhemah, atau hanya berehat di Belum Rainforest Resort.

Buat pilihan, rancang perjalanan anda, dan bersedia untuk menghabiskan sepanjang hari di Taman Negara Royal Belum. Lebih bagus lagi, kembali lagi berkali-kali untuk mencipta kenangan yang akan diingati sepanjang hayat bersama keluarga tersayang.

5. Taman Negara Penang

Penang National Park | Mitsubishi Motors Malaysia

Taman Negara Pulau Pinang dikelilingi dengan beberapa pantai terbaik, jadi jika anda tidak minat untuk meredah hutan, anda mempunyai pilihan untuk menerokai taman ini dengan menaiki bot. Perjalanan ke Taman Negara Pulau Pinang adalah panjang, jadi sambungkan telefon pintar anda ke Apple CarPlay atau Android Auto Tersedia Xpander, pilih aplikasi kegemaran anda daripada Spotify, Apple Music atau Google Music, kuatkan kelantangan dan nyanyi bersama!

Sesampai di sana, anda wajib melawati Pantai Monyet, Santuari Penyu Pulau Pinang, Rumah Api Muka Head, Pantai Kerachut, melihat tasik meromiktik yang jarang ditemui di mana laut dan air tawar tidak bercampur, dan tunggu untuk melihat matahari terbenam. Dan jika anda ingin berkhemah bersama keluarga, Taman Negara Pulau Pinang menawarkan banyak tapak perkhemahan yang hebat.

6. Hutan Simpan Bakau Matang

Penang National Park | Mitsubishi Motors Malaysia

Hutan Simpan Bakau Matang terletak di Perak dan menawarkan pelayaran bot, bersiar-siar perkampungan nelayan dan kilang arang batu, penginapan chalet dan floatel (hotel terapung), laluan pejalan kaki, memerhati helang dan ikan lumba-lumba. Untuk ke sana cuma perlu sambungkan telefon pintar anda ke Apple CarPlay atau navigasi melalui Waze dengan Android Auto Tersedia dan cari “Hutan Simpan Bakau Matang”. Apabila anda berada di sana, jalan dan tempat letak kereta yang sempit boleh menjadi satu cabaran, tetapi Mitsubishi Xpander dilengkapi dengan Monitor Kawalan Penuh untuk memudahkan pengendalian semasa meletak kereta.

Nikmati makanan laut yang segar di sekitar bandar Matang dan pelajari perkara baharu kerana Hutan Simpan Bakau Matang turut menawarkan sesi pendidikan tentang paya bakau dan kepentingannya.

 

7. Hutan Simpan Bukit Gasing

Kredit gambar: The Star

Hutan Simpan Bukit Gasing terletak di Petaling Jaya dan mempunyai banyak laluan dakian untuk dipilih. Semasa mendaki di sana, anda akan menemui jambatan gantung, menara pemerhati, sungai dan kuil Hindu.

Ia bagus untuk keluarga yang suka mendaki dan anda juga boleh membawa haiwan peliharaan anda berjalan bersama anda. Rizab ini menawarkan banyak tempat bergambar yang indah dan pemandangan flora dan fauna. Terdapat beberapa cerun curam di taman ini yang merupakan latihan yang bagus sebelum mendaki puncak yang lebih mencabar di tempat lain.

Bersedia untuk pergi?

Apabila pilihan dibuat dan seluruh keluarga teruja untuk perjalanan, masukkan barang anda ke dalam Mitsubishi Xpander dan teruskan perjalanan. Percayailah, ia akan menjadi perjalanan yang menyeronokkan dan selamat. Layari https://www.mitsubishi-motors.com.my/xpander/ untuk maklumat lanjut.