5 Tempat Terbaik untuk Makan di KL

Top 5 Places to Eat in KL | Mitsubishi Motors Malaysia

Apabila anda keluar bersiar-siar bersama keluarga mencari hidangan tempatan yang terbaik di Kuala Lumpur, kepelbagaian pilihan yang tersedia mungkin kelihatan terlalu banyak. Tetapi, sesetengah restoran, kedai makan dan gerai menonjol daripada yang lain dengan citarasa tempatan tradisional yang terus berkembang selama bertahun-tahun.

Berikut adalah lima tempat makan terbaik di KL di mana anda boleh menikmati masakan Melayu, Cina dan India yang paling tulen.

  

1. Willy Satay

Places to Eat in KL: Willy Satay | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit gambar: Fried Chillies

Hidangan Utama: Satay

Jika anda ingin menjamu selera dengan cepat dan mengidam untuk makan daging, ini adalah salah satu tempat makan di KL. Satay di Willy’s sangat enak, dengan ketulan daging dicucuk pada batang lidi, dan dipanggang sehingga lembut. Dicelup dalam sos kacang manis dan pedas, anda pasti makan beberapa batang sekaligus. Apa yang unik pada satay Willy ialah ia dihidangkan bersama lontong dan bukannya nasi impit biasa.

Sekiranya tempat letak kereta menjadi terlalu penuh dan anda perlu membuat beberapa pusingan tambahan untuk mendapatkan tempat, Mitsubishi Triton dengan radius pusingan 5.9 meter menjadikan sebarang pusingan dilakukan dengan mudah dan menyenangkan pengendalian.

Lokasi: Jalan Datuk Keramat, Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur.

Petua Pengembara: Terdapat banyak tempat di Kuala Lumpur yang menyajikan sate yang lazat, tetapi jika anda tidak berminat dengan potongan lemak, ini adalah tempat terbaik untuk pergi.

2. Laksa Kari Madras Lane

Places to Eat in KL: Madras Lane Curry Laksa | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit gambar: Hungry Onion

Hidangan Utama: Laksa Kari

Gerai makan bergaya tradisi ini antara tempat makan yang terbaik di KL. Ia berada di kedudukan No. 2 dalam senarai pengalaman kulinari paling tulen di seluruh dunia Lonely Planet dan terletak betul-betul di tengah-tengah Kuala Lumpur. Jadi, anda bukan sahaja akan merasa budaya tempat itu tetapi juga dapat melihat pemandangan di metro yang sibuk ini. Laksa yang dihidangkan di sini dipenuhi dengan bahan-bahan yang lazat seperti terung, kacang panjang, ayam, dan puff tauhu, dihidangkan dalam kuah laksa yang pekat dan berkrim. Anda juga boleh mendapat sesudu kerang jika anda menyukainya, tetapi anda juga boleh memilih untuk menikmati laksa kari tanpa kerang.

Lokasi: Madras Lane Curry Laksa, off Petaling Street, Kuala Lumpur.

Petua Pengembara: Terdapat beberapa gerai laksa kari di sepanjang lorong ini, kami mengesyorkan gerai ketiga dalam baris ini untuk kuah kari santan berkrimnya. Ya, ada perbezaan antara mee kari (tanpa santan) dan laksa kari.

 

 3. Rojak Bellamy

Places to Eat in KL: Rojak Bellamy | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit gambar: Food Advisor

Hidangan Utama: Rojak India/Mamak

Sama ada anda memandu melalui Kuala Lumpur buat kali pertama atau semasa minum petang bersama keluarga, anda harus mencuba rojak tempatan Malaysia-India. Seperti namanya, ia adalah salad ‘campuran’ Malaysia yang terdiri daripada timun yang dicarik-carik, kentang rebus, tauhu, lobak, taugeh, puff makanan laut goreng gebu dan cucur udang yang rangup – sama seperti penduduk bandarnya. Sebagai tambahan, ia dibasahi dengan sos kacang pekat dan berkrim yang lazat yang akan membuatkan anda makan salad ini dengan sudu. Rojak di Bellamy’s tidak terlalu mahal dan anda juga mempunyai pilihan untuk menambah sotong, bagi menambah tekstur dan rasa hidangan.

Dikelilingi oleh pokok hijau dan terletak jauh dari jalan raya yang lebih sibuk, Rojak Bellamy menjadikan salah satu tempat makan dan berehat terbaik di KL. Dalam perjalanan ke sana, anda dan keluarga anda boleh menaiki Mitsubishi Triton dengan selesa. Pengedar Udara Belakang dengan ventilasi individu kelas pertama menjamin pengagihan peredaran udara yang sekata untuk keselesaan penumpang.

Lokasi: Jalan Bellamy, Bukit Petaling, Kuala Lumpur.

Petua Pengembara: Kuah kacang biasanya dicampur dengan sedikit sambal sotong yang terkenal. Anda boleh meminta semangkuk kuah tanpa sambal jika anda tidak berminat dengan rasa yang kuat.

 

4. Mi Hokkien Goreng Arang Pudu

Places to Eat in KL:Pudu Charcoal Fried Hokkien Mee | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit gambar: Vkeong

Hidangan Utama: Mi Hokkien

Restoran mi hokkien yang digoreng arang di Pudu, Kuala Lumpur ini masih mengamalkan cara lama iaitu memasak mi dalam kuali di atas arang yang dibakar. Dengan memasak di atas arang, cara ini membolehkan kuali mendapat api yang sama rata yang membantu untuk membakar atau memasak mi dengan sempurna. Jangan risau, anda tidak akan dihidangkan mi yang hangus, tetapi mi goreng sempurna dalam sos hitam pekat dan lazat. Kaedah restoran menggunakan arang untuk memasak menambahkan rasa yang enak dan berasap pada hidangan ini yang pastinya akan membuatkan anda gembira dan tersenyum lebar. Ini antara tempat makan terbaik di KL apabila anda mengidam sesuatu yang benar-benar asli dan lazat.

Paling bagus untuk singgah di sini setelah seharian membeli-belah di KWC Kenanga Wholesale City. Simpan semua barangan membeli-belah anda di dalam bahagian kargo yang luas di Mitsubishi Triton anda semasa anda menikmati hidangan anda.

Lokasi: 215, Jalan Sarawak, Pudu, City Centre, Kuala Lumpur.

Petua Pengembara: Hidangan ini biasanya dimasak dengan lemak babi, tetapi terdapat beberapa tempat dengan versi halal jika anda masih ingin merasai makanan istimewa tempatan ini.

5. Gerai Appam Om Shakti Chelo

Places to Eat in KL: Om Shakti Chelo’s Appam Stall | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit gambar: Time Out

Hidangan Utama: Appam Santan

Berikut adalah satu lagi hidangan tradisional India yang jarang ditemui di kalangan kegemaran tempatan Kuala Lumpur. Jika anda mengidam makanan yang manis, appam santan tempatan mesti dicuba! Di gerai appam Om Shakti Chelo, lempeng India yang gebu ini dimasak perlahan dalam kuali appam mini sehingga garing di tepi. Ia biasanya dihidangkan dengan santan yang boleh anda tambahkan pada bahagian tengah yang lembut dan berkrim untuk gigitan yang lebih manis.

Lokasi: Lorong Ara Kiri 3, Lucky Gardens, Bangsar, Kuala Lumpur.

Petua Pengembara: Jika anda suka makanan manis, pilih varian gula perang yang menawarkan rasa karamel dengan setiap gigitan.

Pastikan anda mencuba beberapa pengesyoran kami dan jangan teragak-agak apabila melihat barisan panjang. Mana-mana pengkritik makanan akan memberitahu anda bahawa barisan panjang menunjukkan bahawa makanan itu berbaloi untuk ditunggu. Ia bukan sahaja memuaskan selera anda, tetapi anda dapat pemanduan yang mudah dan selesa di sekitar bandar dengan Mitsubishi Triton anda. Naiki Mitsubishi Triton anda dan pergi ke tempat makan terbaik di KL. Layari https://www.mitsubishi-motors.com.my/triton/ untuk maklumat lanjut.