5 Makanan Yang Harus Dicuba di Terengganu

5 Must-Eat Terengganu Foods | Mitsubishi Motors Malaysia

Terengganu mungkin bukan pilihan yang paling popular apabila anda memikirkan percutian atau pengembaraan, tetapi mereka yang melangkau negeri yang indah ini akan ketinggalan sesuatu. Terengganu terdapat banyak kejutan yang menakjubkan yang patut anda alami, termasuk masakannya yang unik dan lazat.

Apabila anda berada di sana, berikut adalah senarai makanan Terengganu yang perlu anda cuba:

 

1. Nasi Dagang

Terengganu Food: Nasi Dagang | Mitsubishi Motors Malaysia

Nasi dagang dikenali sebagai nasi lemak pantai timur dan menjadi kegemaran sarapan pagi. Makanan Terengganu ini diperbuat daripada campuran pulut putih, dikukus dalam santan dan dihidangkan bersama gulai tongkol wangi, jeruk timun, dan lobak merah.

Semasa anda dalam perjalanan untuk mendapatkan nasi dagang yang lazat, anda mungkin melalui keadaan bumi yang lasak, hutan hujan yang subur dan landskap pergunungan. Sebarang keadaan yang mencabar boleh ditangani dengan mudah disebabkan jarak permukaan yang tinggi pada Mitsubishi Xpander.

2. Keropok Lekor

Terengganu Food: Keropok Lekor | Mitsubishi Motors Malaysia

Makanan Terengganu ini diperbuat daripada ikan yang dikisar dan dibentuk seperti sosej. Keropok lekor sama ada digoreng atau direbus sering dihidangkan bersama sos cili manis. Ia adalah snek waktu minum petang kegemaran untuk penduduk tempatan dan boleh dinikmati dengan atau tanpa sos. Amaran-ia boleh buat anda ketagih!

Jika anda perlu memandu di sekitar kawasan yang sukar apabila anda mencari keropok lekor, radius pusingan 5.2 meter Mitsubishi Xpander yang bagus akan membantu anda bergerak melalui selekoh sempit dan lorong sempit dengan mudah.

3. Nasi Kerabu

Terengganu Food: Nasi Kerabu | Mitsubishi Motors Malaysia

Nasi kerabu terdiri daripada nasi berwarna biru cerah, biasanya dimakan bersama ulam, ikan masin goreng, keropok ikan, dan lain-lain. Nasinya berwarna biru disebabkan kelopak bunga telang atau Clitoria ternatea. Kesemua bahan makanan Terengganu ini dibuat secara berasingan dan kemudian dihidangkan bersama dalam satu pinggan.

 

4. Sata

Terengganu Food: Sata | Mitsubishi Motors Malaysia

Terengganu mempunyai banyak makanan laut segar, jadi tidak hairanlah bahawa sata merupakan satu lagi snek ikan yang lazat yang berasal dari negeri ini. Makanan Terengganu ini diperbuat daripada ikan berempah, bawang merah, dan halia, ditumbuk dan digaul bersama. Campuran itu kemudiannya dibalut dengan daun pisang dan dibakar perlahan-lahan di atas arang panas. Mencari sata yang benar-benar tulen bukanlah mudah di luar Terengganu, jadi setiap kali anda melawat, pastikan anda merasai hidangan ikan ini.

5. Nekbat

Terengganu Food: Nekbat | Mitsubishi Motors Malaysia

Nekbat ialah pencuci mulut manis yang diperbuat daripada tepung beras dan telur. Bahan-bahan ini biasanya dicampur dan dituangkan ke dalam acuan, ditutup dengan tudung dan dimasak sehingga ia menjadi seperti span dan berwarna krim. Setelah selesai dimasak, nekbat biasa direbus dalam air gula selama beberapa minit untuk memberikannya rasa manis.

Lapar belum? Kemaskan beg anda dan bersedia untuk perjalanan yang menyeronokkan yang akan mengisi perut anda dan membuatkan hati anda berasa puas dengan makanan Terengganu terbaik di sekitar bandar. Layari https://www.mitsubishi-motors.com.my/xpander/ untuk maklumat lanjut.