4 Tempat Terbaik untuk Dim Sum Halal di Lembah Klang

4 Great Spots for Halal Dim Sum in Klang Valley | Mitsubishi Motors Malaysia

Seseorang tidak boleh menolak hidangan mewah bersaiz suapan, penuh dengan warna, perisa, dan kelazatan dalam hidangan yang kecil. Daripada bao berisi gebu hingga dumpling terbuka, pelbagai jenis hidangan membuatkan dim sum sangat digemari. Tetapi keindahan sebenar dim sum bukan sahaja dari segi hidangannya. Sebaliknya, ikatan dan perkongsian di kalangan orang tersayang yang menjadikan segala-galanya berbaloi.

Walaupun sesetengah tempat dim sum tidak memenuhi keperluan masyarakat Islam, terdapat banyak kedai makan dim sum halal yang menarik di seluruh Lembah Klang yang tidak menjejaskan rasa dan kualiti.

Di sini, kami menyenaraikan 4 tempat halal untuk memuaskan keinginan dim sum anda, dan cara terbaik untuk menikmatinya ialah bersama rakan dan keluarga anda. Jadi ambil kunci Mitsubishi XPANDER anda, selesakan diri, dan biarkan pengembaraan makanan bermula!

1. Dolly Dim Sum @ Pelbagai Lokasi

Kredit: Lifestyle Asia

Di tengah-tengah hiasan Dolly Dim Sum yang anggun dan moden serta ruangnya yang terang, anda akan temui hidangan yang cantik seperti roti kastard telur masin yang berlapik dengan isi berkrim yang mengalir dari tengah. Restoran ini menyajikan versi klasik dim sum tanpa daging babi, seperti Siu Mai dan Har Gow; ada yang dibuat dengan gaya kontemporari Dolly Dim Sum atau kelainan istimewa seperti Steam Beef Ball, Baked ‘Bo Lo’ Butter Coconut Bun dan Dolly Mozza Roll.

Terletak di pusat beli-belah popular termasuk Pavilion, Avenue K, Nu Sentral dan IOI City Mall, tidak hairanlah rangkaian ini begitu terkenal. Dengan kebolehcapaian dan kemudahannya, amat mudah untuk ke Dolly Dim Sum. Mitsubishi XPANDER 7 tempat duduk boleh memuatkan sejumlah besar orang dan barang, dengan banyak ruang kargo. Dengan XPANDER, anda boleh membawa satu kumpulan besar dan membeli-belah dalam satu perjalanan.

2. China Treasures @ Pusat Konvensyen Sime Darby

Kredit: @simedarbyconventioncentre on Instagram

Terletak di Pusat Konvensyen Sime Darby, ada sebab China Treasures merupakan kegemaran ramai. Selain hidangan kukus dan goreng, China Treasures juga mempunyai beberapa keistimewaan yang luar biasa seperti tart telur mini dan pau arang buluh mentega dan telur masin dikukus. Mereka juga mempunyai bufet dim sum jika anda ingin makan besar!
 
 

3. Let’s Dim Sum @ Kota Damansara

Halal Dim Sum in Klang Valley - Let’s Dim Sum KD | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: @periodic.food on Instagram

Di Let’s Dim Sum, hidangan bukan sahaja dihidang dengan cantik dan rasa enak, tetapi harganya juga berpatutan. Selain dim sum tradisional, mereka juga terkenal dengan wafel dan char kuey teow mereka. Set makan tengah hari di sini hanya RM15, dan anda pasti akan kenyang dan puas hati dengan pelbagai hidangan dim sum.

Meletak kereta di sekitar sini boleh menjadi satu cabaran, tetapi dengan monitor kawalan penuh XPANDER, anda dapat melihat persekitaran anda melalui berbilang kamera yang dipasang di sekeliling kenderaan — termasuk kamera undur untuk parkir kereta yang lebih mudah dan selamat, dan Perakam Video Memandu terbina dalam (DVR) untuk menangkap sebarang insiden jalan raya yang mungkin berlaku.

4. Mohd Chan Chinese Muslim Restaurant @ Pelbagai Lokasi

Halal Dim Sum in KL - Mohd Chan Chinese Muslim Restaurant | Mitsubishi Motors Malaysia Kredit: Mohd Chan on Facebook

Dengan membawa daya tarikan kedai teh Cina dan konsep makan tengah hari Kantonis ke Malaysia dan dunia halal, Mohd Chan berhasrat untuk mentakrifkan semula masakan Kantonis dalam dunia makanan halal. Menuju ke Sunway GEO, MyTown Shopping Centre atau Subang Parade untuk menikmati dim sum asli seperti chee cheong fun, siew bao, dumpling shang hai dan nasi daun teratai.

Dalam perjalanan anda ke salah satu cawangannya, hiburkan diri anda dengan Apple CarPlay pada paparan skrin sentuh audio 9-inci XPANDER sambil menikmati pemandangan indah. Penumpang belakang juga akan selesa dengan pengedaran udara belakang dan juga kerusi kulit yang premium. Yakinlah bahawa setiap penumpang akan menikmati perjalanan yang selamat dan selesa.

Apabila bercerita tentang pengembaraan makanan, keseluruhan perjalanan yang menjadikannya begitu mengujakan. Perkara yang sering diperkatakan mungkin pengalaman menjamu makanan itu sendiri, tetapi itu hanyalah sebahagian daripada keseronokan. Bertemu dengan rakan-rakan, perjalanan pergi ke sana, berbual-bual sambil makanan sedang disediakan dan dihidangkan, dan mengimbas kembali keseluruhan pengalaman semasa perjalanan pulang, semuanya sama menyeronokkan dan tidak dapat dilupakan.

 

Daripada timbunan bakul dim sum dikukus yang menyelerakan, hinggalah kelimpahan ruang di Mitsubishi XPANDER, memang benar lebih ramai lebih meriah. Untuk perjalanan yang dipenuhi kelazatan dan pengembaraan yang menyeronokkan, anda boleh mengharapkan XPANDERuntuk menjadi teman sejati dalam perjalanan anda. Layari https://www.mitsubishi-motors.com.my/xpander/ untuk butiran lanjut tentang Mitsubishi XPANDER.