10 Aktiviti Pengembaraan di Malaysia

Top 10 Outdoor Activities in Malaysia | Mitsubishi Motors Malaysia

Malaysia mempunyai banyak aktiviti luar untuk mereka yang berminat mencuba sesuatu yang baharu atau sekadar ingin memuaskan keinginan mereka untuk pengembaraan yang mencabar. Di antara kedalaman laut dan ketinggian awan, terdapat banyak perkara untuk anda nikmati bersama rakan dan keluarga.

Berikut ialah 10 aktiviti luar yang mencabar di Malaysia yang akan memenuhi keperluan anda untuk memacu adrenalin.

1. Tandem Skydiving

Outdoor Activities Malaysia – Tandem Skydiving | Mitsubishi Motors Malaysia
Tandem skydiving adalah salah satu aktiviti luar yang terbaik di Malaysia. Sama ada anda seorang pemula atau penerjun payung yang mahir, anda pasti akan menikmati melambung di langit Malaysia. Salah satu tempat terbaik untuk naik ke langit adalah Pulau Langkawi, yang juga merupakan satu-satunya lokasi yang anda boleh terjun di pantai di seluruh Asia.

Kebanyakan pembekal akan memberikan anda semua peralatan yang anda perlukan, malah mereka juga menawarkan perkhidmatan merakam video untuk mengingati penerbangan mendebarkan anda. Ingatlah bahawa terjun udara tandem adalah aktiviti bermusim dan sangat bergantung pada keadaan cuaca.

2. Selam Skuba

Outdoor Activities Malaysia – Scuba Diving | Mitsubishi Motors Malaysia
Pantai tropika, batu karang yang pelbagai jenis, air yang jernih, penyu yang mesra, dan juga beberapa bangkai kapal menanti anda dalam pengembaraan selam skuba anda di Malaysia. Terdapat sekitar 10 tapak menyelam penting yang sesuai untuk pemula dan penyelam profesional. Anda boleh menikmati selam skuba sepanjang tahun di kebanyakan tempat, tetapi secara amnya April hingga Disember adalah masa terbaik untuk menerokai dunia menyelam.

Nikmati kehidupan akuatik yang kaya di Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kapalai, Pulau Lankayan, Pulau Layang – Pulau Layang, Pulau Mataking, Pulau Pom, Pulau Sibuan, Pulau Redang, Pulau Leng Tengah, Pulau Tenggol, Pulau Tioman, Pulau Perhentian, dan Taman Laut Tunku Abdul Rahman.

3. Paragliding

Outdoor Activities Malaysia – Paragliding | Mitsubishi Motors Malaysia

Alami keseronokan paragliding dengan pemandangan yang menakjubkan dari atas. Paraglider tidak menggunakan enjin, tetapi anda masih boleh menikmati penerbangan yang bertahan selama berjam-jam dan meliputi ratusan kilometer. Walau bagaimanapun, melainkan jika dirancang dan dipersetujui sebaliknya, jangkakan untuk menghabiskan satu hingga dua jam di udara. Terdapat banyak tempat yang bagus untuk paragliding di Malaysia. Antara yang terbaik ialah Bukit Jugra, Gunung Jerai, Bukit Bubus, Pedas, Bukit Kokol, Gunung Ledang, Kuala Kubu Bharu, dan Ranau.

Ke mana sahaja anda memilih untuk pergi, anda bukan sahaja boleh menantikan pengembaraan tetapi juga menikmati perjalanan ke sana dengan Mitsubishi Triton anda. Audio Skrin Sentuh Triton dengan Apple CarPlay dan Android Auto Ready akan disegerakkan dengan lancar dengan sistem hiburan pilihan, dilengkapi dengan skrin sentuh yang mesra pengguna. Jadi sambungkan telefon anda, pasangkan muzik kegemaran anda dan nikmati perjalanan.

4. Parasailing

Outdoor Activities Malaysia – Parasailing | Mitsubishi Motors Malaysia

Parasailing adalah salah satu aktiviti luar yang paling menarik yang boleh anda nikmati di banyak pusat peranginan di Malaysia. Tetapi tempat terbaik untuk pengembaraan sukan air ini ialah Pulau Langkawi. Jika ini kali pertama anda mencuba parasailing, bersedia untuk keseronokan yang sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Anda akan diangkat hampir 500 kaki di atas paras laut dan keseluruhan perjalanan parasailing akan mengambil masa sekitar 30 minit untuk diselesaikan.

5. Scuba Doo (Skooter Bawah Air)

Outdoor Activities Malaysia – Scuba Doo (Underwater Scooter) | Mitsubishi Motors Malaysia

Jika anda ingin melihat hidupan laut dengan lebih selesa daripada yang dialami dengan selam skuba, anda boleh mengelilingi perairan Malaysia yang indah dengan skuter bawah air. Tempat terbaik untuk aktiviti ini ialah Kota Kinabalu. Anda akan dapat duduk dengan selesa dengan kepala anda di dalam kubah dan bernafas secara normal. Scuba Doo boleh turun sehingga 10 meter di bawah laut. Tiada pengalaman atau kemahiran berenang diperlukan untuk pengembaraan bawah air ini. Perjalanan skuter bawah air akan membawa anda ke mana-mana antara 60 dan 90 minit.

6. White Water Rafting

Outdoor Activities Malaysia – White Water Rafting | Mitsubishi Motors Malaysia

Bergantung pada tahap pengalaman anda, beberapa tempat terbaik untuk white water rafting adalah: Sungai Kampar di Perak (untuk pemula), hanya beberapa jam perjalanan dari Kuala Lumpur dan Pulau Pangkor; Sungai Ulu Slim di Perak (baik untuk pemasa pertama), kira-kira 70 hingga 90 minit perjalanan dengan kereta dari Kuala Lumpur; Sungai Selangor di Kuala Kubu Bharu (kesukaran sederhana), hanya kira-kira sejam dari Kuala Lumpur, dan sungai Singoh (sangat sukar) di utara Perak, yang jaraknya kurang dari 5 jam dari Kuala Lumpur. Kebanyakan ini akan membawa anda satu hingga tiga hari untuk diselesaikan. Nikmati pemandangan merentasi sungai yang menakjubkan apabila anda berakit. Ia akan menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Mana-mana cabaran yang anda pilih, untuk sampai ke destinasi anda akan menjadi lebih mudah dengan Mod Off-Road Mitsubishi Triton anda yang mengawal kuasa enjin, transmisi dan brek secara bersepadu untuk mengawal jumlah gelinciran roda dan memaksimumkan prestasi di semua rupa bumi. Tidak kira sama ada anda memandu di atas kerikil, pasir, batu atau lumpur.

7. Snorkeling

Outdoor Activities Malaysia – Snorkelling | Mitsubishi Motors Malaysia

Kebanyakan pulau di Malaysia bagus untuk snorkeling, tetapi beberapa tempat terbaik yang tidak boleh ketinggalan ialah Pantai Terengganu, Pulau Tioman, Taman Laut Pulau Payar Langkawi dan Pulau Perhentian. Masa terbaik untuk snorkeling adalah selepas musim tengkujuh. Perhati terumbu berwarna-warni betul-betul di bawah permukaan yang dipenuhi ikan hajat, jerung dan jenis penyu laut yang terancam.

8. Microlight

Outdoor Activities Malaysia – Microlight | Mitsubishi Motors Malaysia

Microlight ialah pesawat berkuasa yang boleh bergerak pada kelajuan 110 km sejam, jadi anda akan mengalami keseronokan yang diingati seumur hidup. Terbang ke langit seperti burung dan nikmati pemandangan panoramik di Sepang Gold Coast di Subang, Melaka atau Pulau Langkawi di Kedah. Anggaran harga bermula dari RM180. Ingat untuk mengambil beberapa foto dan video apabila anda berada di udara. Pesawat itu boleh membawa sehingga 2 orang dan terbang sekurang-kurangnya sejam. Aktiviti ini tertakluk kepada keadaan cuaca, jadi semak cuaca sebelum anda melakukan pengembaraan udara ini.

9. Hot Air Ballooning

Outdoor Activities Malaysia – Hot Air Ballooning | Mitsubishi Motors Malaysia

Jika anda berminat dengan belon udara panas, maka Putrajaya adalah tempat untuk dikunjungi. Putrajaya juga mengadakan pesta belon udara panas tahunan, tetapi anda boleh menikmati aktiviti ini pada bila-bila masa lain sepanjang tahun apabila cuaca sesuai. Penerbangan belon udara panas akan membawa anda kira-kira sejam secara purata. Anda boleh naik ke udara sebelum matahari terbit untuk menikmati pemandangan yang benar-benar menakjubkan dan megah.

Pastikan telefon pintar anda sentiasa dicas kerana anda ingin mengambil seberapa banyak foto dan video yang anda boleh. Sekiranya anda terlupa mengecasnya semalaman, Pengecas USB Telefon Pintar Belakang Mitsubishi Triton anda akan membantu telefon anda kekal bertenaga dan bersedia untuk menangkap gambar yang menarik untuk dimuat naik di Instagram.

 

10. Lompat Bungee

Outdoor Activities Malaysia – Bungee Jumping | Mitsubishi Motors Malaysia

Lompat bungee boleh dikatakan salah satu aktiviti yang paling mendebarkan. Anda perlu melompat dan merasai adrenalin yang kuat. Salah satu tempat tetap yang paling terkenal untuk terjun bungee ialah Taman Tema Sunway Lagoon. Anda boleh melompat dari 22 meter di atas paras laut, yang tidak terlalu tinggi, tetapi ia akan tetap menawarkan pengalaman yang menggembirakan, terutamanya untuk pemasa pertama. Lompatan sebenar hanya mengambil masa 5 hingga 6 saat. Ia juga sesuai untuk kanak-kanak berumur 10 tahun dan ke atas, jadi anda boleh membawa peminat adrenalin kecil anda untuk mencuba ini juga!

Mitsubishi Triton dapat memuatkan semua barang yang anda perlukan untuk pengembaraan mendebarkan anda yang seterusnya di dalam katil kargonya yang luas dan membawa anda ke mana-mana yang anda mahu pergi, tidak kira betapa mencabarnya jalan tersebut. Dengan menikmati muzik kegemaran anda, anda bersedia untuk menikmati perjalanan anda. Layari https://www.mitsubishi-motors.com.my/triton/ untuk maklumat lanjut.