TRITON PASUKAN MITSUBISHI RALLIART MENCAPAI TEMPAT PERTAMA BUAT KALI PERTAMA DI RALI MERENTAS DESA ASIA 2022

28 November, 2022 – Mitsubishi Motors Corporation ( selepas ini, Mitsubishi Motors ) mengumumkan bahawa Team Mitsubishi Ralliart, yang mendapat sokongan teknikal dari Mitsubishi Motors, mengambil bahagian dalam Rali Asia Cross Country ( AXCR ) 2022 yang berlangsung dari 21 hingga 26 November di Thailand dan Kemboja dengan kereta rali Triton (Prototaip kenderaan merentasi negara Kumpulan T1 ). Dengan jarak keseluruhan 1,524 kilometer ( km ), termasuk 637 km tahap khas berjangka ( Peringkat Istimewa ), pemandu Chayapon Yotha ( Thailand ) berjaya memperoleh tempat pertama secara keseluruhan, dengan masa 8 jam, 22 minit dan 42 saat, manakala pemandu Rifat Sungkar ( Indonesia ) menduduki tempat kelima, dengan catatan masa 17 minit dan 14 saat di belakang pendahulu.

Team Mitsubishi Ralliart
Triton rally car (Group T1 prototype)
Layari laman sesawang ini untuk sorotan harian:
 
Setelah tiga tahun tidak berlangsung, AXCR mula berlangsung pada 21 November di Buriram, bahagian timur laut Thailand, lokasi pertama rali peringkat istimewa pertama dan upacara diadakan. Leg 1 dan Leg 3 diadakan pada 22 hingga 24 November termasuk peringkat istimewa yang terletak di kawasan sekitar Buriram. Leg 4 pula diadakan pada 25 November yang menyaksikan perhimpunan merentasi sempadan Kemboja setelah menamatkan peringkat istimewa di sekitar Buriram. Leg 5 berakhir pada 26 November di upacara yang menakjubkan berhampiran Angkor Wat yang merupakan tarikan pelancong terkenal di Siem Reap, Kemboja. Separuh pertama rali di Thailand menyaksikan tahap berkelajuan tinggi di atas jalan yang kasar dan kering, sementara separuh masa kedua lebih mencabar dengan lopak yang bertebaran di atas jalan berlumpur disebabkan oleh hujan lebat, dan lebih sukar dibandingkan dengan lima peringkat sebelumnya yang menanti para peserta di Kemboja.
 
Chayapon Yotha, memandu kereta # 105 Triton, menduduki tempat kelima di peringkat istimewa 1 pada hari pertama. Pada hari kedua, dia mencatatkan waktu terpantas di peringkat istimewa 2, peringkat istimewa terpanjang AXCR tahun ini dengan jarak sejauh 203 km, dan berada di posisi teratas secara keseluruhan. Prestasi pemanduan yang kuat dan pengendalian Triton yang pantas membantunya menamatkan peringkat istimewa 3 di tempat ketujuh, peringkat istimewa 4 di tempat keenam, peringkat istimewa 5 di kelima, dan peringkat istimewa 6 di kelima, dan dia mengekalkan kedudukan yang diperoleh di peringkat istimewa 2 untuk meraih kemenangan keseluruhan.

 
Rifat Sungkar yang memandu kereta # 118 menamatkan peringkat istimewa 1 di tempat keenam mengikuti rakan sepasukannya. Dia ingin mendapat kedudukan yang lebih tinggi, tetapi setelah mengalami tayar pancit dan kerosakan pada casis di peringkat istimewa 2, dia terpaksa berpuas hati di kedudukan kelapan. Kerja pembaikan pasukan membolehkannya meneruskan rali pada keesokan harinya, dan dia menduduki tempat keempat di peringkat istimewa 3, kelima di peringkat istimewa 4, keempat di peringkat istimewa 5, dan ketujuh di peringkat istimewa 6, menyelesaikan rali di tangga kelima secara keseluruhan, membuktikan keupayaan Triton.

 
Sakchai Hantrakul, pemandu kereta # 119 disahkan positif Covid-19 selepas peringkat istimewa 1 dan malangnya terpaksa mengundurkan diri dari perlumbaan.
 
 
Hiroshi Masuoka, pengarah pasukan Team Mitsubishi Ralliart berkata:
“Untuk AXCR tahun ini, kami membina kebolehpercayaan dan ketahanan Triton yang tinggi dengan menala mesin dan casis, dan memasuki rali dengan spesifikasi yang hampir sama dengan kereta pengeluaran. Namun begitu, kedua-dua kereta rali Triton memberikan pemanduan yang kuat dan saya sangat bangga dengan keputusan yang cemerlang. Persembahan hebat tersebut diberikan kepada pemandu, yang dapat mengekstrak persembahan Triton dan menunjukkan beberapa pemanduan hebat, jurutera yang bekerja setiap hari untuk menyesuaikan kenderaan secara sempurna, semua kakitangan yang memberikan sokongan, dan pengetahuan yang dikumpulkan oleh Mitsubishi Motors selama ini. Kunci untuk semua ini adalah sokongan luar biasa dari penaja kami dan mesej sokongan yang penuh semangat kami terima dari peminat di seluruh dunia. Kami ingin memberi pengetahuan yang kami peroleh melalui penyertaan kami dalam AXCR kembali ke dalam perkembangan pengeluaran kenderaan dan mereka kenderaan Mitsubishi yang lebih sukar, lebih kuat, dan lebih dipercayai.”

 
Keputusan Keseluruhan Kategori Auto AXCR 2022
Tempat Pertama, Chayapon Yotha (Mitsubishi Triton)8:22:42
Tempat Kedua, Jaras Jaengkamolkulchai (Toyota Hilux Revo)8:28:29
Tempat Ketiga, Ikuo Hanawa (Toyota Fortuner)8:28:34
Tempat Keempat, Takuma Aoki (Toyota Fortuner)8:38:26
Tempat Kelima, Rifat Sungkar (Mitsubishi Triton)8:39:56
Tempat Keenam, Tawee Neanna (Isuzu D-Max)8:51:24
 
Laporan harian laman web khas AXCR
Laporan harian dari 21 hingga 26 November, hari pertama rali hingga perlawanan terakhir disiarkan di laman web khas AXCR Mitsubishi Motors.
 
 
Kereta rali Triton dipamerkan di bilik pameran ibu pejabat Mitsubishi Motors
Bermula pada 21 November, replika kereta rali Triton AXCR 2022 dipamerkan di bilik pameran ibu pejabat syarikat di Tamachi, Tokyo.